Schenken met een elastiek aan uw echtgeno(o)t(e) ?

Johan Adriaens • 17 april 2020

Schenkingen tussen echtgenoten zijn “herroepbaar”, waardoor ze interessant zijn voor een successieplanning. Maar hoe werkt deze techniek juist? En wat moet u doen als u bv. afstevent op een echtscheiding?

De voorwaarden

In principe is een schenking onherroepelijk. Maar een interessante uitzondering hierop is dat schenkingen tussen echtgenoten op elk moment herroepbaar zijn. Wel moet het gaan om schenkingen buiten het huwelijkscontract. In de praktijk gaat het dus om handgiften, Echtgenoten kunnen wel enkel “eigen vermogen” schenken aan elkaar, dus niets uit de gemeenschap. Bent u gehuwd met scheiding van goederen dan zijn er enkel eigen goederen en is er geen gemeenschappelijk vermogen. Valt u daarentegen onder het zgn. wettelijk stelsel, dan is in principe wat u bezat voor het huwelijk en al wat u geschonken kreeg of erfde “eigen”. De rest valt onder de huwgemeenschap.

Niet voor samenwoners

Het herroepen van schenkingen tussen feitelijk samenwonenden en wettelijk samenwonenden is niet mogelijk. Dat is trouwens ook het geval als u een schenking deed toen u nog samenwoonde en achteraf zou huwen. Het tijdstip van schenken telt dus.

Hoe werkt het? 

De techniek wordt vooral gebruikt voor roerende goederen. Een dergelijke schenking voor de Belgische notaris kost slechts 3% (3,3% in Wallonië). Doet u de schenking via een hand-, bankgift of Nederlandse notaris, dan betaalt u geen schenkbelasting. U moet als schenker dan wel nog 3 jaar (binnenkort 4 jaar in Vlaanderen) in leven blijven.

Stel dat de man een beleggingsportefeuille heeft geërfd van 1.000.000 euro. Zijn vrouw heeft geen eigen vermogen. Wanneer haar man overlijdt zal ze veel erfbelasting moeten betalen, want zij erft het vruchtgebruik op die beleggingsportefeuille als er kinderen zijn. Als er geen kinderen zijn, zal de erfbelasting nog veel hoger oplopen omdat het grootste deel in de hoogste tarieven vallen (27% in Vlaanderen en 30% in de andere gewesten). Een interessante techniek is dat de man bv. de helft van die portefeuille schenkt aan zijn echtgenote. Als de man dan overlijdt, zal zijn vrouw slechts op 500.000 euro worden belast i.p.v. op 1 miljoen euro.

Begiftigde overlijdt eerst

Maar stel dat in ons voorbeeld de vrouw (begiftigde) eerst overlijdt. De man wordt dan in principe belast op zijn eigen schenking van 500.000 euro. Maar in de praktijk zal die geschonken portefeuille belastingvrij terugkeren via een zgn. beding van terugkeer dat men in de notariële schenkingsakte zette of in het bewijsdocument van de bankgift. 

En bij echtscheiding? 

Schenkingen tussen echtgenoten zijn steeds herroepbaar. De schenker mag zich dus op elk moment “bedenken”. Dus ook tijdens of na een echtscheiding. 

Hoe herroepen? 

Dat kan op gelijk welke manier en u hoeft ook niet te motiveren waarom u de schenking herroept. Het spreekt voor zich dat u dat best doet op een bewijskrachtige manier. Een goede methode is uiteraard dat u de herroeping laat vastleggen in een notariële akte. Maar soms gebeurt de ¬herroeping ook in een testament. In principe volstaat zelfs een aangetekende brief. Het speelt daarbij geen rol of de oorspronkelijke schenking notarieel gebeurde of via een bankgift. 

Via een schenking kan u eenvoudig een deel verschuiven van uw eigen vermogen naar uw echtgenoot. Bij een echtscheiding kan u de schenking herroepen en bij een vooroverlijden laat u het belastingvrij terugkeren. Laat u deskundig bijstaan.

Recente artikels

Kies de juiste methode bij de inbreng-schenking of zgn. “bierroute”!
door Johan Adriaens 28 maart 2025
Stilaan raakt de inbreng-schenking, ook bierroute genoemd, ingeburgerd. Maar welke variant gebruikt u best en waarom? En speelt hier nu ook de termijn van 5 jaar i.p.v. 3 jaar?
De maatschap als “superaandeelhoudersovereenkomt” boven uw BV of NV?
door Johan Adriaens 21 maart 2025
De maatschap is ook een heel interessant instrument als een soort super-aandeelhoudersovereenkomst voor exploitatie- en vastgoedvennootschappen. Hoe werkt dat juist?
door Johan Adriaens 12 september 2024
Naast de bank en handgift is de zgn. onrechtstreekse schenking meer en meer een gebruikte techniek. Dat kan zonder notaris én zonder schenkbelasting te betalen… 
door Johan Adriaens 11 september 2024
Volgens een studie van de UHasselt presteren familiebedrijven die door de kinderen gekocht werden, later beter dan bedrijven die geschonken werden. Maar hoe wordt dat een haalbare kaart voor uw kinderen? 
door Johan Adriaens 1 september 2024
Soms wordt beweerd dat een maatschap als controlevehikel overbodig wordt boven uw familiale- of vastgoedvennootschap, als u de statuten voldoende op maat uitwerkt. Maar is dat wel altijd het geval en in welke situaties heeft de maatschap zeker nog een meerwaarde? 
door Johan Adriaens 6 oktober 2023
De maatschap wordt vaak gebruikt als een eenvoudig controlevehikel boven een beleggingsportefeuille of een vennootschap. Maar aan welke formaliteiten moet u dan voldoen?
Toon meer