Bij een onrechtstreekse schenking gaat bijvoorbeeld moeder iets schenken aan haar dochter, maar dan via een omweggetje. Juridisch gezien komt een onrechtstreekse schenking tot stand via een handeling die op zich neutraal is en die dus op zich geen schenking inhoudt. De techniek wordt voornamelijk gebruikt bij roerende schenkingen. Denk daarbij bv. aan een bankoverschrijving (bankgift). Op zich is dat een neutrale handeling, want u zet niets in de mededeling van de overschrijving. De reden van de overschrijving kan een lening zijn, een verkoop, een schenking, enz. Is de bedoeling van de overschrijving een schenking, dan maakt u achteraf met een afzonderlijk geschrift (aangetekende brieven, bewijsdocument achteraf) duidelijk dat die overschrijving een bankgift was.
Een onrechtstreeks schenking moet u niet registreren, maar het mag wel. Als het bewijsdocument niet geregistreerde wordt (dus u betaalt geen schenkbelasting) moet de schenker in wel nog 3 jaar in leven blijven (5 jaar in Wallonië).
Een r/c is een vordering die u heeft op de vennootschap waarvoor u in principe naar de notaris moet gaan om te schenken. Maar het kan ook via een onrechtstreekse schenking. Een alternatie techniek bestaat erin dat u als eigenaar van de rc met de vennootschap bedingt dat een bepaald bedrag dat de vennootschap aan u verschuldigd is, door de vennootschap betaald zal worden aan een bepaalde persoon, bv. uw dochter. De rc zelf wordt dus niet overgedragen en ook niet de vordering in rc. Er ontstaat gewoon een nieuw vorderingsrecht in hoofde van uw dochter waarbij eigen regels gelden, bv. wanneer de gelden opeisbaar zijn. Vereist is wel dat uw dochter deze onrechtstreekse schenking aanvaardt.
Deze techniek bestaat erin dat u bv u vooraf met uw dochter bespreekt welke factuur van haar verbouwingen u zal betalen. Op het moment waarop uw dochter de factuur dan krijgt, betaalt u gewoon in plaats van uw dochter. Bij een factuur zal dus niet uit de betaling, maar uit het bewijsdocument nadien pas blijken dat het om een schenking gaat en bv. niet dat de ouders het geld hebben voorgeschoten bij wijze van lening.
Een variant op de factuurgift is de premiegift. Want ook hier gaan bv. ouders betalen in de plaats van het kind. Bij een premiegift zal het kind bv. in een tak 21 (spaarverzekering) of tak 23 stappen (beleggingsverzekering) stappen met de polis op zijn/haar naam. Maar de ouders zullen de premie betalen in de plaats van het kind.
In de praktijk gebeurt het vaak dat ouders een renteloze lening toestaan aan hun kind, maar na verloop van tijd het nog niet afbetaalde saldo kwijtschelden. Ook de kwijtschelding van een schuld is een onrechtstreekse schenking. Het is uiteraard belangrijk om deze kwijtschelding ook op papier te zetten en bij voorkeur aangetekend op te sturen om een vaste datum te kunnen bewijzen.
Deze techniek wordt vaak gezien als het alternatief voor de vroegere zgn. kaasroute (Nederlandse notaris) maar is dat eigenlijk niet, omdat u niet met voorbehoud van vruchtgebruik kan schenken. Het komt erop neer dat goederen (bv. aandelen op naam) ingebracht worden door de ouders in een bestaande maatschap, maar zij daarvoor geen nieuwe aandelen krijgen in de maatschap. Door de inbreng van de ouders zonder creatie van nieuwe aandelen wordt er dus onrechtstreeks geschonken aan de kinderen.
De ouders gaan hier dus bv. hun aandelen NV Vastgoed inbrengen in een bestaande maatschap, terwijl het aantal aandelen in de maatschap (bv. 99% kinderen/ 1% ouders) toch gelijk blijft.