Blog Post

Kies de juiste methode bij de inbreng-schenking of zgn. “bierroute”!

Johan Adriaens • 28 maart 2025

Stilaan raakt de inbreng-schenking, ook bierroute genoemd, ingeburgerd. Maar welke variant gebruikt u best en waarom? En speelt hier nu ook de termijn van 5 jaar i.p.v. 3 jaar? 

De inbreng-schenking

Wie geld of een effectenportefeuille wil schenken kan dat nog steeds doen via een gewone bankgift en zo ontsnappen aan de schenkbelasting. Als u tastbare roerend goederen wil schenken zoals kunst, juwelen of een oldtimer dan kan u ook nog steeds schenken via een zgn. handgift. En wie een zgn. familiale vennootschap of onderneming heeft kan in de 3 gewesten een schenking doen aan 0%. De voorwaarden waaraan u moet voldoen verschilt wel in de 3 gewesten. In al deze gevallen wordt de inbreng-schenking eerder zelden gebruikt in de praktijk, omdat daar 100% betrouwbare alternatieven zijn bevestigd door de rechtspraak. Vandaar dat de inbreng-schenking vooral gebruikt wordt voor de schenking van patrimoniumvennootschappen en rekening-couranten, maar ook om managementvennootschappen of exploitatievennootschappen en holding die niet voldoen aan de voorwaarden van en familiale vennootschap.


Variant 1

Bij de eerste variant brengt een vennoot bv. de aandelen van een patrimoniumvennootschap in de bestaande maatschap, maar ziet hij af van het recht om hiervoor bijkomende aandelen van de maatschap te ontvangen. Door deze inbreng zal het vermogen van de maatschap toenemen, dus ook van alle aandelen. Als de inbrenger (bv. de ouders) dit deed met de bedoeling om te schenken, spreken we van een onrechtstreekse schenking. Er is immers een verrijking van de begiftigde (bv. de kinderen) en een verarming van de schenker door de inbreng van de aandelen van de patrimoniumvennootschap. Hier is er dus een inbreng zonder uitgifte van nieuwe aandelen.

Variant 2

Bij de tweede variant worden bv. de aandelen van een patrimoniumvennootschap in een maatschap ingebracht, maar de aandelen die door deze inbreng uitgegeven worden, worden meteen ingeschreven op naam van een andere persoon dan de inbrenger, bv. de kinderen. De ouders gaan hier dus hun aandelen van bijvoorbeeld NV Vastgoed inbrengen in een (op te richten) maatschap en de in ruil hiervoor ontvangen aandelen in de maatschap onmiddellijk op naam van de kinderen zetten. Hier is er dus een inbreng met nieuwe aandelen.

 

De maatschap

Een maatschap is een vennootschap zonder rechtspersoonlijkheid. Ze kan eenvoudig onderhands worden opgericht. Er is geen publicatie in het Belgisch Staatsblad en het beheer van de maatschap is aan heel weinig formaliteiten onderworpen.


Alternatief voor de Nederlandse notaris?

Dat de inbreng-schenking hét alternatief is voor de zgn. “kaasroute” die fiscaal geen voordeel meer biedt, moet zeker genuanceerd worden. Want voor de Nederlandse notaris kon u alle roerend goederen schenken en het vruchtgebruik voorbehouden, alsook een restschenking (tweetrapschenking naar de volgende 2 generaties) doen. Bij de inbreng-schenking is dat niet mogelijk. Een restschenking is niet mogelijk en u moet ook steeds in volle eigendom schenken. Uiteraard kan u wel voorwaarden verbinden aan de inbreng-schenking, zoals dat vaak gedaan wordt bij een bankgift.


Risicotermijn 5 jaar?

Voor wie de inbreng-schenking toepast geldt ook de risicotermijn zoals die ook geldt voor een bankgift, handgift of elke andere vorm onrechtstreekse schenking. In Vlaanderen is die risicotermijn vijf jaar geworden voor schenkingen vanaf 2025. In het Brussels gewest is de risicotermijn nog altijd drie jaar en in Wallonië is dat vijf jaar.

 

Fiscaal sluitend

De Vlaamse Belastingdienst heeft zich al meerdere malen positief uitgesproken over deze techniek (zie https://www.vlaanderen.be/vlaamse-belastingdienst-0?order_identifier=desc onder voorafgaande beslissingen) en beide varianten. Wel belangrijk is dat de ouders-zaakvoerders in de maatschap niet te veel controle behouden en het dus een echte schenking is.


Juridisch sluitend?

De Vlaamse Belastingdienst spreekt zich in al deze voorafgaande beslissingen niet uit over de rechtsgeldigheid van deze techniek (onrechtstreekse schenking) op burgerrechtelijk vlak en vermeldt dat ook uitdrukkelijk. Maar volgens heel wat juristen is de methode van “inbreng in een maatschap zonder creatie van nieuwe aandelen” (variant 1) burgerrechtelijk een stuk veiliger dan de inbreng in een maatschap met uitgifte van nieuwe aandelen (variant 2). Belangrijk bij een onrechtstreekse schenking is volgens hen dat niet “dezelfde goederen” overgaan van de schenker (bv. de ouders) naar de begiftigde (bv. hun kind). Als men wel dezelfde goederen wil geven aan de begiftigde, dan gaat het om een rechtstreekse schenking en geen onrechtstreekse schenking. Gaat het om dezelfde goederen dan is een notariële akte vereist. Een uitzondering op die regel is de handgift.

Bij een inbreng zonder uitgifte van nieuwe aandelen gaan niet “dezelfde goederen” over naar de begiftigde. De schenker was bijvoorbeeld eigenaar van “NV Vastgoed” maar die aandelen NV Vastgoed gaan niet over naar de begiftigde (hun kind). Het kind krijgt immers een waardevermeerdering van zijn aandelen in de maatschap zelf. Dat is niet het geval bij de maatschap waar wel nieuwe aandelen uitreikt worden. Want hier vraagt de inbrenger (ouders) niet dat de nieuwe aandelen van de maatschap aandelen aan hen toekomen, maar aan hun kind. Bijgevolg lijkt het veiligheidshalve raadzaam om de voorkeur te geven aan de variant 1, zijnde de inbreng in een maatschap zonder creatie van nieuwe aandelen.

 

De methode van “inbreng-schenking” of bierroute via variant 1 ( inbreng in een maatschap zonder uitgifte van nieuwe aandelen) zou juridisch veiliger zijn dan variant 2 ( inbreng mét nieuwe aandelen) en geniet dus de voorkeur.


Recente artikels

De maatschap als “superaandeelhoudersovereenkomt” boven uw BV of NV?
door Johan Adriaens 21 maart 2025
De maatschap is ook een heel interessant instrument als een soort super-aandeelhoudersovereenkomst voor exploitatie- en vastgoedvennootschappen. Hoe werkt dat juist?
door Johan Adriaens 12 september 2024
Naast de bank en handgift is de zgn. onrechtstreekse schenking meer en meer een gebruikte techniek. Dat kan zonder notaris én zonder schenkbelasting te betalen… 
door Johan Adriaens 11 september 2024
Volgens een studie van de UHasselt presteren familiebedrijven die door de kinderen gekocht werden, later beter dan bedrijven die geschonken werden. Maar hoe wordt dat een haalbare kaart voor uw kinderen? 
door Johan Adriaens 1 september 2024
Soms wordt beweerd dat een maatschap als controlevehikel overbodig wordt boven uw familiale- of vastgoedvennootschap, als u de statuten voldoende op maat uitwerkt. Maar is dat wel altijd het geval en in welke situaties heeft de maatschap zeker nog een meerwaarde? 
door Johan Adriaens 6 oktober 2023
De maatschap wordt vaak gebruikt als een eenvoudig controlevehikel boven een beleggingsportefeuille of een vennootschap. Maar aan welke formaliteiten moet u dan voldoen?
door Johan Adriaens 2 oktober 2023
Nu de Nederlandse notaris fiscaal geen voordeel meer oplevert, duikt de zgn. “bierroute” op om roerende goederen te schenken zonder schenkbelasting. Wat houdt die bierroute juist in? 
Toon meer
Share by: