De maatschap: vertrouwen is goed, (gezonde) controle is beter!

Johan Adriaens • 15 april 2020

Voordat ouders een beleggingsportefeuille of de aandelen van het familiebedrijf aan de kinderen schenken, worden deze vaak eerst in een maatschap gestopt om zo de “controle” en inkomsten te behouden. Een recent arrest wijst er op dat die controle wel niet té ver mag gaan…

Burgerlijke maatschap 

Als ouders roerend vermogen schenken aan hun kinderen, wordt vaak eerst een maatschap opgericht om zo de controle en de inkomsten te behouden over de schenking. Vaak gaat het dan om een beleggingsportefeuille, maar het kan ook gaan om aandelen van een vastgoedvennootschap, een familievennootschap, een collectie oldtimers of kunstwerken, enz.

Klassiek voorbeeld

Stel bijvoorbeeld dat de ouders een beleggingsportefeuille hebben van 1 miljoen euro, die ze aan de kinderen willen schenken in het kader van hun successieplanning. Maar eigenlijk willen de ouders wel nog de controle én de inkomsten behouden over die portefeuille. Een eenvoudige oplossing is dan dat de ouders de portefeuille eerst inbrengen in een maatschap. Een maatschap kan onderhands opgericht worden en is aan weinig vorm¬vereisten onderworpen. Bovendien is er een zeer grote vrijheid bij het opstellen van de statuten van de maatschap, zodat de ouders zich kunnen “betonneren” als statutair zaakvoerder van de maatschap die veel macht heeft. Vervolgens zullen de ouders bv. 99% van de aandelen van de maatschap aan de kinderen schenken met voorbehoud van vruchtgebruik of bv. met een jaarlijkse last van 2,5%. Doorgaans gebeurt deze schenking dan voor de Nederlandse notaris, zodat er ook geen schenkbelasting verschuldigd is. De schenker moet dan wel nog 3 jaar in leven blijven (binnenkort 4 jaar in Vlaanderen). Zo behouden de ouders dus de controle én de inkomsten, maar staat de portefeuille al op naam van de kinderen zodat later erfbelasting wordt vermeden.

Verstikkende controle?

In een aantal voorafgaande beslissingen liet de Vlaamse belastingdienst al weten dat ze een probleem heeft als de ouders schenken, maar zowat alles blijven controleren en de kinderen eigenlijk niets te zeggen hebben. Dat komt omdat de statuten meestal vermelden dat de zaakvoerders (ouders) alle daden van beheer en beschikking kunnen stellen en dus zowat alle macht hebben. Volgens de Vlaamse belastingdienst kan de controle immers zo ver gaan dat er eigenlijk geen sprake meer is van een echte schenking, maar dat het eigenlijk gaat om een schenking die pas een echte schenking wordt als de ouders overlijden. Concreet betekent dit dat de Vlaamse belastingdienst laat weten dat ze schenkingen waarbij de controle echt te ver gaat niet zal beschouwen als echte schenkingen en deze zal belasten in de erfbelasting. Of deze visie wel correct is, valt te betwijfelen. Maar veiligheidshalve is het dus aan te raden niet te overdrijven met die “controle”.

Hof van Beroep te Gent 

Het is trouwens niet alleen de fiscus die moeilijk doet. In een arrest van het Hof Van Beroep van Gent waren immers de kinderen die vonden dat ze niets te zeggen hadden. Hun vader was zaakvoerder van de maatschap en had zowat alles te zeggen. De statuten waren zo opgesteld dat de vader als een zonnekoning kon regeren over de maatschap en de kinderen buiten spel waren gezet. Het Hof van Beroep te Gent oordeelde dat de controle de spuigaten uitliep en besliste daarom in zijn arrest (5/9/2018) dat er een voorlopige bewindvoerder moest aangesteld worden voor de maatschap. Ook hier betekent dit niet dat ouders-schenkers de maatschap niet mogen gebruiken als sterk controlemiddel, maar het toont toch ook aan dat men best niet overdrijft inzake controle. Kortom, wie de burgerlijke maatschap en de schenking correct gebruikt, heeft geen probleem. Maar als de zaakvoerder van de maatschap een “zonnekoning” wordt, is wellicht een limiet overschreden.

De maatschap is een uitstekend middel om aan successieplanning te doen, omdat u op deze manier kan schenken en toch controle kan behouden. Laat u zeker deskundig bijstaan bij de opmaak van de statuten “op maat”, anders riskeert u dat de Vlaams belastingdienst uw successieplanning onderuit probeert te halen.

Recente artikels

Kies de juiste methode bij de inbreng-schenking of zgn. “bierroute”!
door Johan Adriaens 28 maart 2025
Stilaan raakt de inbreng-schenking, ook bierroute genoemd, ingeburgerd. Maar welke variant gebruikt u best en waarom? En speelt hier nu ook de termijn van 5 jaar i.p.v. 3 jaar?
De maatschap als “superaandeelhoudersovereenkomt” boven uw BV of NV?
door Johan Adriaens 21 maart 2025
De maatschap is ook een heel interessant instrument als een soort super-aandeelhoudersovereenkomst voor exploitatie- en vastgoedvennootschappen. Hoe werkt dat juist?
door Johan Adriaens 12 september 2024
Naast de bank en handgift is de zgn. onrechtstreekse schenking meer en meer een gebruikte techniek. Dat kan zonder notaris én zonder schenkbelasting te betalen… 
door Johan Adriaens 11 september 2024
Volgens een studie van de UHasselt presteren familiebedrijven die door de kinderen gekocht werden, later beter dan bedrijven die geschonken werden. Maar hoe wordt dat een haalbare kaart voor uw kinderen? 
door Johan Adriaens 1 september 2024
Soms wordt beweerd dat een maatschap als controlevehikel overbodig wordt boven uw familiale- of vastgoedvennootschap, als u de statuten voldoende op maat uitwerkt. Maar is dat wel altijd het geval en in welke situaties heeft de maatschap zeker nog een meerwaarde? 
door Johan Adriaens 6 oktober 2023
De maatschap wordt vaak gebruikt als een eenvoudig controlevehikel boven een beleggingsportefeuille of een vennootschap. Maar aan welke formaliteiten moet u dan voldoen?
Toon meer