De aandelen van uw vennootschap doorschuiven via een kwijtschelding?

Johan Adriaens • 15 april 2020

U zou graag een stuk van uw familie- of vastgoedvennootschap al doorschuiven naar (één van) de kinderen. Kan uw dan een deel van uw aandelen verkopen en (als de tijd rijp is) de verkoopsom gewoon kwijtschelden? Kan dat zonder notaris?

Verkoop en kwijtschelding

Als een van de kinderen actief is in de onder¬neming en hij of zij de zaken op termijn zal overnemen, zal een deel van de aandelen vaak eerst gekocht worden van de ouders. Er wordt een prijs overeengekomen, waarvan er bv. onmiddellijk al een stuk betaald wordt en de rest op termijn afgelost zal worden. Later, in het kader van de volledige successieplanning waarbij ook de andere kinderen betrokken worden, wordt het saldo van de prijs (al dan niet met interesten) volledig kwijtgescholden door de ouders. Juridisch gezien heeft men dan te maken met een onrechtstreekse schenking.

Een variant op deze techniek is de bepaling van een prijs voor de aandelen van de onderneming en het afsluiten van een renteloze lening voor dit bedrag tussen de ouders en het actieve kind. Later wordt het saldo van de lening door de ouders kwijtgescholden. Voor een dergelijke leningsovereenkomst is het voldoende dat u een zgn. onderhandse overeenkomst opmaakt. 

Hoe gaat u te werk?

Belangrijk is dat het contract van verkoop echt is. Als de prijs fictief vastgesteld wordt, gaat het immers niet langer om een onrechtstreekse schenking, maar om een vermomde schenking. In principe komen alle schuldvorderingen in aanmerking voor de kwijtschelding van een schuld. De verkoopprijs die nog niet (volledig) betaald werd of de lening die nog niet (volledig) terugbetaald werd, komt dus zeker ook in aanmerking. 

Het is aangewezen om deze kwijtschelding ook op papier te zetten, zodat er later geen discussie meer mogelijk is. Dit is niet alleen belangrijk naar de fiscus toe om te vermijden dat er later nog erfbelasting betaald moet worden, maar ook om misverstanden te vermijden naar andere kinderen-erfgenamen toe.

Zonder notaris? 

Uiteraard kan een kwijtschelding van een schuld (het saldo van de nog te betalen verkoopprijs of lening) via een Belgische of een Nederlandse notaris gebeuren. Maar het kan ook via 2 aangetekende brieven of via een ‘pacte adjoint’ (bewijsdocument ondertekend door schenker en begiftigde) zoals bij een bankgift. U betaalt dan geen schenkbelasting, maar de schenker-kwijtschelder moet wel nog drie jaar in leven blijven om te ontsnappen aan de erfbelasting. In Vlaanderen zal deze termijn zelfs 4 jaar worden. 

Antimisbruikbepaling?

Dit is een goede strategie als u het te vroeg vindt om te schenken en pas een kwijtschelding van schuld wilt als het duidelijk is dat u het geld niet meer nodig zal hebben. U heeft dan ook een niet-fiscale reden om dit te doen. In de andere gevallen kan het zeker geen kwaad om wat tijd te laten tussen de verkoop en de kwijtschelding. Wilt u wel onmiddellijk schenken en heeft u een familiebedrijf dat aan de wettelijke voorwaarden voldoet, dan kan u beter de aandelen voor een Belgische notaris schenken. Dat kan in de 3 gewesten aan 0% en dan speelt de 3 jaar niet.

De verkoopprijs of lening kwijtschelden kan via aan Belgische of Nederlandse notaris, maar kan ook onderhands via 2 aangetekende brieven of een bewijsdocument zoals bij een bankgift. Laat u deskundig bijstaan en zorg voor de juiste modaliteiten en een vaste datum.

Recente artikels

Kies de juiste methode bij de inbreng-schenking of zgn. “bierroute”!
door Johan Adriaens 28 maart 2025
Stilaan raakt de inbreng-schenking, ook bierroute genoemd, ingeburgerd. Maar welke variant gebruikt u best en waarom? En speelt hier nu ook de termijn van 5 jaar i.p.v. 3 jaar?
De maatschap als “superaandeelhoudersovereenkomt” boven uw BV of NV?
door Johan Adriaens 21 maart 2025
De maatschap is ook een heel interessant instrument als een soort super-aandeelhoudersovereenkomst voor exploitatie- en vastgoedvennootschappen. Hoe werkt dat juist?
door Johan Adriaens 12 september 2024
Naast de bank en handgift is de zgn. onrechtstreekse schenking meer en meer een gebruikte techniek. Dat kan zonder notaris én zonder schenkbelasting te betalen… 
door Johan Adriaens 11 september 2024
Volgens een studie van de UHasselt presteren familiebedrijven die door de kinderen gekocht werden, later beter dan bedrijven die geschonken werden. Maar hoe wordt dat een haalbare kaart voor uw kinderen? 
door Johan Adriaens 1 september 2024
Soms wordt beweerd dat een maatschap als controlevehikel overbodig wordt boven uw familiale- of vastgoedvennootschap, als u de statuten voldoende op maat uitwerkt. Maar is dat wel altijd het geval en in welke situaties heeft de maatschap zeker nog een meerwaarde? 
door Johan Adriaens 6 oktober 2023
De maatschap wordt vaak gebruikt als een eenvoudig controlevehikel boven een beleggingsportefeuille of een vennootschap. Maar aan welke formaliteiten moet u dan voldoen?
Toon meer