Niet te registeren giften toch registreren?
Steeds vaker worden bv. hand-, bank- en –factuurgiften toch geregistreerd, terwijl dat helemaal niet hoeft. Hoe komt dat? Op welke waarde betaalt u dan schenkbelasting?
Zonder schenkbelasting
Roerende goederen kan u schenken zonder dat u schenkbelasting hoeft te betalen. Naargelang wat u schenkt heeft u de keuze tussen een hand- of bankgift, een factuurgift, een kwijtschelding van een schuld of een schenking voor een Nederlandse notaris. Degelijke schenking moet u niet registreren (lees schenkbelasting betalen), maar het mag wel. Als u de schenking niet registreert moet de schenker nog 3 jaar in leven blijven. Voor Vlaanderen wordt dit binnenkort 4 jaar en voor Vlaamse familiebedrijven is het 7 jaar.
Bij een handgift gaat u bv. goudstaven, juwelen of een oldtimer (de sleutel) van hand tot hand overdragen. Bij een bankgift schrijft u geld of effecten over van de (effecten)rekening van de schenker naar de (effecten)rekening van de begiftigde. Bij een factuurgift spreken bv. de ouders vooraf met hun kind af welke factuur van de verbouwingen (bv. het dak of de badkamer) zij zullen betalen. Als het kind dan de factuur krijgt, betalen de ouders deze gewoon in de plaats van hun kind. En bij een kwijtschelding van een schuld, wordt gewoon bv. een lopende lening kwijtgescholden. U maakt uiteraard best een bewijsdocument (pacte adjoint) op van de schenking. Bij de Nederlandse notaris heeft u sowieso een akte als bewijs.
Vrijwillig registreren
Als de schenker binnen de 3 (4) jaar ziek wordt of als u gewoon deze wachttermijn van 3 (4) jaar wilt uitschakelen, dan u kan u met het bewijsdocument (bv. pacte adjoint) naar het registratiekantoor stappen en het laten registeren. Ons kantoor kan dat ook voor u doen. In Vlaanderen wordt het bewijsdocument dan ‘geregistreerd’ (die datum telt), terwijl u pas maanden later een overschrijving tot betaling krijgt van de Vlaamse Belastingdienst (3% tussen ouders en kinderen). In de andere gewesten gebeurt de betaling nog steeds onmiddellijk aan het federaal registratiekantoor, doorgaans via een bankcheque of soms via overschrijving.
Op welke waarde?
Stel dat u een kunstwerk of een oldtimer heeft geschonken via een handgift en u wilt het bewijs ervan registreren. Op welke waarde moet dat dan gebeuren? In dergelijk geval zal u zelf een realistische schatting moeten maken van de waarde en daarop zal dan de schenkbelasting worden geheven. Maar als het om een effectenportefeuille gaat, zijn de regels in de praktijk anders omdat de waarde daarvan voortdurend schommelt. Wie bv. een jaar geleden een effectenportefeuille kreeg van 250.000 euro heeft nu misschien een effectenportefeuille die 300.000 euro waard is. U zal dan op die 300.000 euro schenkbelasting betalen. In dit geval zal men op het registratiekantoor doorgaans vragen om een recente staat.