De gesplitste aankoop: de ideale successieplanning voor vastgoed!

Johan Adriaens • 12 april 2020

De gespliste aankoop van bv. een tweede verblijf is een heel populaire techniek inzake successieplanning. Sinds kort is deze techniek nog goedkoper en interessanter geworden…

Gesplitste aankoop

Bij een gesplitste aankoop kopen de ouders het vruchtgebruik van bv. een appartement aan zee, terwijl de kinderen de blote eigendom kopen. De ouders kunnen heel hun leven in het appartement wonen of het verhuren. Op het moment dat de ouders overlijden, dooft hun vruchtgebruik uit en worden hun kinderen volle eigenaar zonder erfbelasting te betalen op voorwaarde dat (1) de kinderen het geld hadden om de blote eigendom te kopen, (2) ze het geld daarvoor gebruikt hebben en (3) de waardering vruchtgebruik-blote eigendom correct is. 

In de praktijk wordt het geld dat de kinderen nodig hebben om hun deel (de blote eigendom) te kunnen betalen, bijna steeds vooraf geschonken door de ouders. Als er geen directe link bestond tussen de schenking en de gesplitste aankoop, was er geen probleem. Dat was bv. het geval wanneer de kinderen vijf jaar geleden een schenking kregen en dat geld nu gebruiken voor de gesplitste aankoop. Gebeurde de schenking relatief kort vóór de aankoop, dan was er wel een link en was er in principe erfbelasting verschuldigd bij overlijden van de ouders. In dat geval kon de latere erfbelasting vermeden worden door de schenking vooraf te laten registreren en er dus de schenkbelasting van 3% op te betalen (3,3% in Wallonië). Dat was het federaal standpunt van toepassing in Wallonië en Brussel en was ook het standpunt van de Vlaamse Belastingdienst (Vlabel).

Huidige situatie Vlaanderen

Bij een gesplitste aankoop van bijvoorbeeld een appartement is het nu – na de uitspraak van de Raad van State van 12/06/2018 - voldoende dat er een schenking voorafgaand aan de notariële aankoopakte door de vruchtgebruiker (ouders) aan de blote eigenaar (kinderen) is gebeurd. De schenking moet niet meer geregistreerd worden. Een gewone bankgift vooraf, zonder dat u daarop schenkbelasting betaalt is nu dus voldoende. Wel moet de schenker nog 3 jaar (binnenkort 4 jaar in Vlaanderen) in leven blijven zoals bij een klassieke bankgift. 

Brussel en Wallonië?

De federale belastingadministratie heeft ondertussen ook bevestigd dat de voorafgaande schenking niet geregistreerd moet worden, waardoor dezelfde regels nu gelden in de drie gewesten.

Bij een gesplitste aankoop is het nu voldoende dat de schenking vooraf gebeurde door bv. een bankgift, zonder schenkbelasting te betalen. Zorg wel dat alle fiscale spelregels strikt gevolgd worden, anders belast de fiscus het vastgoed toch nog bij overlijden. Laat u deskundig bijstaan.

Recente artikels

Kies de juiste methode bij de inbreng-schenking of zgn. “bierroute”!
door Johan Adriaens 28 maart 2025
Stilaan raakt de inbreng-schenking, ook bierroute genoemd, ingeburgerd. Maar welke variant gebruikt u best en waarom? En speelt hier nu ook de termijn van 5 jaar i.p.v. 3 jaar?
De maatschap als “superaandeelhoudersovereenkomt” boven uw BV of NV?
door Johan Adriaens 21 maart 2025
De maatschap is ook een heel interessant instrument als een soort super-aandeelhoudersovereenkomst voor exploitatie- en vastgoedvennootschappen. Hoe werkt dat juist?
door Johan Adriaens 12 september 2024
Naast de bank en handgift is de zgn. onrechtstreekse schenking meer en meer een gebruikte techniek. Dat kan zonder notaris én zonder schenkbelasting te betalen… 
door Johan Adriaens 11 september 2024
Volgens een studie van de UHasselt presteren familiebedrijven die door de kinderen gekocht werden, later beter dan bedrijven die geschonken werden. Maar hoe wordt dat een haalbare kaart voor uw kinderen? 
door Johan Adriaens 1 september 2024
Soms wordt beweerd dat een maatschap als controlevehikel overbodig wordt boven uw familiale- of vastgoedvennootschap, als u de statuten voldoende op maat uitwerkt. Maar is dat wel altijd het geval en in welke situaties heeft de maatschap zeker nog een meerwaarde? 
door Johan Adriaens 6 oktober 2023
De maatschap wordt vaak gebruikt als een eenvoudig controlevehikel boven een beleggingsportefeuille of een vennootschap. Maar aan welke formaliteiten moet u dan voldoen?
Toon meer