Management- en consultancy-vennootschappen: schenken aan 0% mogelijk?

Johan Adriaens • 11 april 2020

Wie een vennootschap heeft kan die vaak schenken aan het gunsttarief van 0%. Maar kan dat ook voor een management- of consultency-vennootschap zonder personeel?

Familiale vennootschappen aan 0%. 

Wie de aandelen van een familiale vennootschap wil schenken aan bv. zijn kinderen kan dit doen aan 0%. Wel moet de vennootschap voldoen aan een aantal voorwaarden die in Vlaanderen en Brussel bijna identiek zijn, maar die in Wallonië verschillend zijn. Ook op het vlak van erfbelasting geniet een familiale vennootschap van een gunsttarief dat slechts 3% bedraagt in Vlaanderen en Brussel en 0% in Wallonië. 

En een managementvennootschap? 

In de drie gewesten moet het gaan om een economisch actieve vennootschap. Vandaar dat zuivere managementvennootschappen niet in aanmerking komen. Het gaat dan immers om een vennootschap die louter managementactiviteiten (bestuursactiviteiten) uitoefent voor één of zelfs meerdere vennootschappen. Een vennootschap die aan zgn. “consultancy” doet valt daar dus in principe niet onder en zou dus wel kunnen genieten van de lagere tarieven van schenk- en erfbelasting.  

De praktijk

In de praktijk merken we echter dat de fiscus (Vlabel) een consultancyvennootschap zonder personeel waar maandelijks slechts één uitgaande factuur wordt opgemaakt, vaak te gemakkelijk ten onrechte kwalificeert als zuivere managementvennootschap. Zeker als het maandelijks bedrag telkens (bijna) hetzelfde is en is gericht naar dezelfde onderneming-opdrachtgever. Wie slechts voor 1 of 2 opdrachtgevers werkt, zorgt er dus best voor dat de facturen niet elke maand identiek hetzelfde bedrag zijn. Overweeg daarom om een attest “als test” aan te vragen bij Vlabel om te weten waar u staat. Krijgt u een negatief attest, dan wordt de Nederlandse notaris vaak een interessante optie…

Consultancy-bedrijven zonder personeel komen in principe in aanmerking voor de 0%, maar Vlabel doet daar vaak moeilijk over. Laat u deskundig bijstaan en overweeg om een attest “als test” aan te vragen om te weten waar u staat.

Recente artikels

Kies de juiste methode bij de inbreng-schenking of zgn. “bierroute”!
door Johan Adriaens 28 maart 2025
Stilaan raakt de inbreng-schenking, ook bierroute genoemd, ingeburgerd. Maar welke variant gebruikt u best en waarom? En speelt hier nu ook de termijn van 5 jaar i.p.v. 3 jaar?
De maatschap als “superaandeelhoudersovereenkomt” boven uw BV of NV?
door Johan Adriaens 21 maart 2025
De maatschap is ook een heel interessant instrument als een soort super-aandeelhoudersovereenkomst voor exploitatie- en vastgoedvennootschappen. Hoe werkt dat juist?
door Johan Adriaens 12 september 2024
Naast de bank en handgift is de zgn. onrechtstreekse schenking meer en meer een gebruikte techniek. Dat kan zonder notaris én zonder schenkbelasting te betalen… 
door Johan Adriaens 11 september 2024
Volgens een studie van de UHasselt presteren familiebedrijven die door de kinderen gekocht werden, later beter dan bedrijven die geschonken werden. Maar hoe wordt dat een haalbare kaart voor uw kinderen? 
door Johan Adriaens 1 september 2024
Soms wordt beweerd dat een maatschap als controlevehikel overbodig wordt boven uw familiale- of vastgoedvennootschap, als u de statuten voldoende op maat uitwerkt. Maar is dat wel altijd het geval en in welke situaties heeft de maatschap zeker nog een meerwaarde? 
door Johan Adriaens 6 oktober 2023
De maatschap wordt vaak gebruikt als een eenvoudig controlevehikel boven een beleggingsportefeuille of een vennootschap. Maar aan welke formaliteiten moet u dan voldoen?
Toon meer