Blog Post

Nu een zorgvolmacht opstellen om alles goed geregeld te hebben!

Johan Adriaens • 1 oktober 2023

Veel ondernemers stellen het uitwerken van een successieplanning of opvolgscenario vaak te lang uit . Maar soms slaat het noodlot onverwachts toe en worden ze bv. onbekwaam door een ongeval. Via een zorgvolmacht kan u op een eenvoudige en goedkope manier veel problemen opvangen…

Externe bewindvoerder vermijden!

Wanneer iemand onbekwaam wordt (bv. in coma na een ongeval, dement, enz.), moet er een bewindvoerder aangesteld worden door de vrederechter. De vrederechter moet dan bovendien zowat alle belangrijke beslissingen goedkeuren (bv. verkopen, schenkingen). Vlug schakelen in uw onderneming en uw vermogen is dan geen evidentie. Bovendien zal de vrederechter vaak een advocaat als externe bewindvoerder aanstellen om uw vermogen te regelen. Dat is wellicht het laatste wat u wilt…


De zorgvolmacht

Via een zorgvolmacht vermijdt u dat. Want via deze volmacht geeft u aan een vertrouwenspersoon (bv. uw partner of uw kinderen) een volmacht om uw vermogen te beheren ingeval u onbekwaam wordt. Een zorgvolmacht wordt notarieel opgesteld en kost ongeveer 500 euro. Uiteraard zal een notaris voor die prijs niet alle mogelijke hypothesen en worstcasescenario’s in uw specifieke geval overlopen, laat staan dit plaatsen in uw totale successieplanning. In tegenstelling tot vroeger worden zorgvolmachten daarom steeds meer ‘op maat’ uitgewerkt via een eenvoudige checklist, zodat de volmacht perfect aansluit bij uw wensen en uw concrete situatie.


Wat kunt u erin opnemen?

In de zorgvolmacht beslist u zelf wat de lasthebber (de gevolmachtigde ) kan en niet kan doen met uw vermogen en uw vennootschap. Zo kan u kan u daden van beheer opnemen, gericht op het in stand houden van het vermogen. De lasthebber mag dan bv. een appartement verhuren, de bankrekening beheren, inkomsten ontvangen, facturen betalen, het stemrecht over uw aandelen overnemen, enz. In de zorgvolmacht kan u ook beslissen dat zogenaamde daden van beschikking mogelijk zijn. Zo kan u bepalen dat de lasthebber een pand of andere goederen mag verkopen. U kan zelfs voorzien dat uw partner of kinderen zelfs stukken van uw vermogen al kunnen wegschenken om mogelijke successierechten te vermijden. U bepaalt hierbij zelf hoever u daarin wilt gaan.

 

Maak tijdig een zorgvolmacht op zodat alles vlot geregeld kan worden binnen uw vennootschap en uw vermogen voor het geval het noodlot toeslaat.

Recente artikels

Kies de juiste methode bij de inbreng-schenking of zgn. “bierroute”!
door Johan Adriaens 28 maart 2025
Stilaan raakt de inbreng-schenking, ook bierroute genoemd, ingeburgerd. Maar welke variant gebruikt u best en waarom? En speelt hier nu ook de termijn van 5 jaar i.p.v. 3 jaar?
De maatschap als “superaandeelhoudersovereenkomt” boven uw BV of NV?
door Johan Adriaens 21 maart 2025
De maatschap is ook een heel interessant instrument als een soort super-aandeelhoudersovereenkomst voor exploitatie- en vastgoedvennootschappen. Hoe werkt dat juist?
door Johan Adriaens 12 september 2024
Naast de bank en handgift is de zgn. onrechtstreekse schenking meer en meer een gebruikte techniek. Dat kan zonder notaris én zonder schenkbelasting te betalen… 
door Johan Adriaens 11 september 2024
Volgens een studie van de UHasselt presteren familiebedrijven die door de kinderen gekocht werden, later beter dan bedrijven die geschonken werden. Maar hoe wordt dat een haalbare kaart voor uw kinderen? 
door Johan Adriaens 1 september 2024
Soms wordt beweerd dat een maatschap als controlevehikel overbodig wordt boven uw familiale- of vastgoedvennootschap, als u de statuten voldoende op maat uitwerkt. Maar is dat wel altijd het geval en in welke situaties heeft de maatschap zeker nog een meerwaarde? 
door Johan Adriaens 6 oktober 2023
De maatschap wordt vaak gebruikt als een eenvoudig controlevehikel boven een beleggingsportefeuille of een vennootschap. Maar aan welke formaliteiten moet u dan voldoen?
Toon meer
Share by: